Nabokjerringan

Månedens bedrift juni 2019

Nabokjerringan fikk nylig medieoppmerksomhet både lokalt og nasjonalt da de med stor ståhei og mye humor åpna den nye panteautomaten på Joker i Rollag. Men Nabokjerringan har flere jern i ilden enn som så: Her sysles det hovedsakelig med lokalmat og humor. Men i tillegg har de blant annet gitt ut bok. De siste ukene har Kristine Nørstebø i Næringshagen hjulpet kjerringene med søknad om tilskudd til realisering av en ny bokidé. Og Benedikte Pettersen har gitt innspill til videreutvikling av spekepølseproduksjon. Nå må disse forslagene tygges på før de bestemmer seg for veien videre. En ting er uansett sikkert: disse kjerringene ligger ikke på latsida!

  • Hvem er dere?

– Vi er Haldis Prestmoen og Laila Solberg: To gode nabokjerringer i Prestmoen krets i Rollag. Kjerringene driver hver sin gård med ammekyr og annen attåtnæring –  og begge har tusen baller i lufta. Nabokjerringan driver med spekepølseproduksjon av råvarer fra egne ammekyr samt elg fra jaktlaget. I tillegg driver Nabokjerringan med underholdningsoppdrag, eller oppløftende informasjonsvirksomhet som de selv kaller det. De pleier å si at det var «Heilt på sin plass» at de ble invitert. Nabokjerringan har også gitt ut ei kokebok, og nå er en ny bokidé på tegnebrettet.

  • Når ble bedriften etablert?

Den formelle stiftelsen var i 2014, da hadde tankene surra i hodet et par år. – Etter at jeg hadde drevet Julehuset i Numedal aleine i 15 år var det fantastisk å endelig få en partner.
-Det er så godt å være to, sier Laila Solberg. – Jeg og Haldis utfyller hverandre – og har alltid noen å dele ideer med. Damene beskriver seg selv som i overkant kreative, men klar over at ikke alt kan realiseres. -Det viktigste er uansett at vi bygger hverandre opp!

  • Hva driver dere med?

Forretningsideen er en kombinasjon av lokalmat, omsorg og oppdragelse med humor. Disse damene har mye galskap, men det ligger et viktig budskap under. – Vi ønsker at folk skal ha litt mer tid til hverandre – være litt romslige, ha tid til å drikke kaffe sammen og til å glede hverandre på en enkel måte. Humor er en god måte å formidle viktige budskap på. Kort oppsummert er Nabokjerringan sterke ambassadører for lokalsamfunn og inkludering. – Folk må være litt mer rause, ikke bare tenke på seg sjøl!
Er det en slags blanding av omsorg og oppdragelse for bygdefolk dere driver med? – Nei, Ikke bare bygdefolk – vi tar alt!

  • Åssen går det? Hvordan har virksomhetens utvikling vært de siste åra? Hva har endra seg?

– Vi opplevde at folk raskt skjønte hva vi ville formidle, og vi har fått mye positiv tilbakemelding hele veien. Vi oppdaga ganske fort at det å skrive all tekst til underholdningsoppdragene sjøl er mer tidkrevende enn vi hadde tenkt oss. Nabokjerringan må også sloss om tida med mange andre oppgaver. Vi har nå flere oppdrag enn vi har kapasitet til. Det har resultert i at vi må takke nei til en del. Det gjør vondt for sånne som oss, det veit alle som kjenner oss. Vi vil jo alt, men det går jo ikke!

  • Muligheter? Samarbeid? Nye planer?

– Målet er at Nabokjerringan skal bli litt større og gi litt mer stabil inntekt, kanskje bli en halv til en stilling. Vi syns det er noe bra – at vi har et viktig budskap, og at det treffer folk. Vi ønsker å skape gjenkjennelse, at vi skal oppleves som rotekte og jordnære – uten noe jåleri.

Vi har siden starten hatt et veldig godt samarbeid med Jokstad vilt og tamt – de har vært utrolig god kompetanseleverandør og støttespiller for oss. Vi leier oss inn i deres produksjonslokale for å lage spekepølsene våre, og når det er behov så leier vi inn folk fra dem også. Utrolig bra vinn – vinn løsning. Det styrker økonomien i deres drift, og gjør at vi kan produsere spekepølser uten å ta en stor investering som kunne knekt hele prosjektet. Vi har også samarbeida med Matopplevelser i Numedal som har hjulpet oss med salg og markedsføring. De har også spilt en viktig rolle for oss i oppbygginga.

  • Utfordringer?

Mange oppgaver – få timer. Det vanskeligste er å prioritere. Nå har vi i dialog med Næringshagen fått utarbeida noen forslag til utvikling framover, nå gjelder det bare å få tid til å diskutere på det, tygge det litt, og så konkludere og gjøre noen valg.  Hittil har tida vært utfordringa.

  • Dere og Næringshagen – hva er den viktigste grunnen til å være målbedrift?

– Vi er veldig glad for å ha Næringshagen, vi trenger noen til å hjelpe oss med videreutvikling. – Vi er kreative, men ikke så god på de kjedelige greiene. Nå har vi fått noen gode råd fra Næringshagen som vi skal tygge litt på, og nå skal vi bestemme oss for hva vi vil. Vi har det jo så moro med alt vi gjør her og nå, så da er vi ikke alltid så flinke til å tenke på framtida. Næringshagen gir oss en dytt når vi trenger det og er støttespilleren vår. Vi trenger hjelp til å se hvilke muligheter vi har og hva vi kan få til.